در دیدار وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با مبتکر طرح سوغات ملی مطرح شد/سوغات ملی سفیر فرهنگی ایران

جلسه هماهنگی رونمایی از طرح سوغات ملی ایران با حضور علی‌اصغر مونسان، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، معاونین و کارشناسان این وزارتخانه و احسان مصطفوی، مبتکر طرح سوغات ملی ایران در محل دفتر وزیر برگزار شد.

در ابتدای این جلسه مصطفوی به تشریح اهداف طرح سوغات ملی ایران پرداخته و توضیح کاملی از نمادها و الگوهای بکار رفته در این محصول فرهنگی ارائه کرد.

مبتکر طرح سوغات ملی با اشاره به شکل ظاهری این محصول، تصریح کرد: سوغات ملی یک محصول فرهنگی بوده و حاصل ماه‌ها کار تحقیقاتی و جمع‌آوری اطلاعات در خصوص، آداب، رسوم، اماکن تاریخی و جاذبه گردشگری کشور است.

وی افزود: در ساخت جعبه و در دیواره‌های بیرونی این محصول از تصاویر و نمادهای اماکن تاریخی ارزشمند کشور نظیر، برج آزادی تهران، دروازه قرآن شیراز، حرم مطهر رضوی، مقبره الشعرا تبریز، آرامگاه عطار نیشابوری، برج میلاد تهران، آرامگاه خیام نیشابوری، تخت‌جمشید شیراز، آرامگاه حافظ، مسجد جامع تبریز، چغازنبیل شوش، مسجد امام خمینی (ره) اصفهان، بادگیرهای یزد، ارگ تاریخی بم و آرامگاه فردوسی مشهد استفاده شده تا نمایانگر تاریخ، تمدن و اصالت ایران باشد.

مبتکر طرح سوغات ملی با اشاره به حکاکی المان‌های تاریخی ایران بر روی درب محصولات و محتوای جعبه این محصول، بیان کرد: در طراحی سوغات ملی ایران تلاش شده تا از تاریخ، تمدن و آداب‌ورسوم کشور به‌خوبی صیانت شود.

وی ادامه داد: به طور مثال بر روی درب یکی از محتویات داخلی این محصول فرهنگی، تصویر سوارکاران در حال انجام ورزش چوگان حکاکی شده تا نشان‌دهنده قدمت کشور در انجام این ورزش باستانی باشد.
مصطفوی با اشاره به تصویر نقشه ایران در داخل درب سوغات ملی، بیان کرد: تصویر زیبای نقشه ایران در داخل درب جعبه مزین به سنگ فیروزه شده تا قدمت ایران را در خصوص استخراج و استفاده از این سنگ گران‌بها به تصویر بکشد.

وی افزود: همچنین متن کتیبه حقوق بشر کورش کبیر نیز بر روی نقشه ایران باظرافت تمام حکاکی شده تا تاریخ و تمدن کشور را به گوش جهانیان برساند.

مصطفوی با اشاره به تصویر حکاکی شده قالی پازیریک بر روی درب جعبه سوغات ملی، عنوان کرد: قالی پازیریک قدیمی‌ترین فرش جهان و متعلق به ایران بوده و نشان‌دهنده قدمت و تاریخ قالیبافی در کشور است.
وی ادامه داد: با قراردادن تصویر این فرش بر روی درب جعبه سوغات ملی تلاش شده تا در جهت صیانت از مالکیت ایران در حوزه فرش گامی مثبت برداشته شود.

مبتکر طرح سوغات ملی با بیان اینکه این محصول حاصل دستان هنرمندان صنایع‌دستی ایران است، ابراز کرد: تمام المان‌ها، طرح‌ها و نقش‌های حکاکی شده بر روی جعبه سوغات ملی توسط دست انجام شده و این محصول می‌تواند سفیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران در خارج از مرزهای کشور باشد.

وی در خصوص محتوای این محصول فرهنگی اظهار کرد: در داخل جعبه سوغات ملی، جعبه‌هایی تعبیه شده که حاوی برخی محصولات و سوغات مختلف کشور مانند، زعفران، زیره، پسته، ابریشم، حاجی بادام، غنچه گل محمدی، برنج، چای، کشمش، سوهان و خرما هستند.

مصطفوی ادامه داد: در انتخاب محتویات سوغات ملی تلاش شده تا از محصولاتی استفاده شود که برای کشور دارای جایگاه استراتژیک بوده و کشورهای دیگر به دنبال انتقال مالکیت آنها از ایران به نام خود هستند.
وی با بیان این که سوغات ملی تنها یک کالا نیست، تصریح کرد: بر روی درب جعبه‌های تعبیه در داخل سوغات ملی، چهره شعرای بزرگ ایرانی به تصویر کشیده شده و تا بیانگر فرهنگ و هنر ایرانی باشد.

در ادامه این جلسه مونسان، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ضمن قدردانی از مبتکر طرح سوغات ملی و تمام هنرمندانی که در تولید این محصول ارزشمند فرهنگی نقش مؤثری داشتند، ابراز کرد: سوغات ملی تلفیق هنر و خلاقیت بوده و توانسته به‌خوبی فرهنگ و آداب‌ورسوم ایران را به تصویر بکشد و همچنین می‌تواند در معرفی تاریخ و تمدن کشور به جامعه جهانیان نقش مؤثری داشته باشد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ضمن اعلام خرسندی از تولید این محصول ارزشمند، ابراز کرد: سوغات ملی یک بسته فرهنگی بسیار ارزشمند بشمار آمده و می‌توان از آن به‌عنوان یک هدیه فاخر جهت اهدا به سفرا، مقامات، دیپلمات‌ها و مهمانان کشورهای دیگر که به ایران سفر می‌کنند بهره برد.

وی ادامه داد: سوغات ملی به‌منظور تأثیرگذاری بیشتر نیاز به تجاری‌سازی داشته و برای اینکه بتوان تمام گردشگرانی را که به ایران سفر می‌کنند به‌عنوان مخاطب هدف این محصول دسته‌بندی کرد، باید این محصول با گریدها و سطح‌های کمی و کیفی گوناگون به تولید انبوه برسد.

مونسان با بیان اینکه در تولید سوغات ملی باید تمام جنبه‌ها و زوایای میراث‌فرهنگی کشور در نظر گرفته شود، بیان کرد: با بهره‌مندی از تنوع محتوای می‌توان افراد بیشتری را جلب محصول فرهنگی سوغات ملی کرده و پاسخگو هرگونه سلیقه‌ای باشیم.

گفتنی است در پایان این جلسه مقرر گردید با هماهنگی معاونین وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، مراسم رسمی رونمایی از سوغات ملی طی در آینده‌ای نزدیک برگزار گردد.

[supsystic-gallery id=17]